Bizonytalanság, kényelmetlenség, nehézség

Azt kell mondanom, hogy az egyik legfontosabb képesség az életben a bizonytalanság, kényelmetlenség, nehézség elfogadása. Elfogadása és teljes szívvel keblünkre ölelése. Miért? Ezzel az állapottal kezdődik minden új dolog megtanulása vagy új szokás kialakítása.

Például szeretnék megtanulni táncolni. Első órán mit tanulunk? Jobb lábbal előre, a szabad lábbal balra, zárjuk a lábfejünk, a jobb lábat a balhoz stb. Hirtelen azt sem tudjuk, hogy melyik a bal és a jobb lábunk, tiszta idiótának érezzük magunkat. Pedig a TV-ben azt láttuk, hogy csak úgy siklanak a párok a parketten. Ja hogy ők hónapokig, évekig gyakoroltak? Hát erről nem volt szó kérem szépen, hogy én hetekig azt gyakoroljam, hogy hogyan tegyem a bal lábamat a jobb mellé? Hát ez baromság kérem szépen, akkor inkább hazamegyek.

Na erről van itt szó. Bármilyen új dolgot szeretnénk megtanulni, először baromira fájni fog a dolog. Másodszorra is…..és a kitartó gyakorlással és igen szenvedéssel elérhetjük, hogy egyszercsak élvezni fogjuk a dolgot.

A legtöbb ember ezért nem kezd új dologba, mert az először rengeteg kényelmetlenséggel fog járni. És ez igaz egyszerű dolgokra is, mint például amikor megváltoztatjuk a táplálkozási szokásainkat. Mert eleinte nagyon oda kell figyelni, hogy mit is egyek, több időt kell szánni az étkezés előkészítésére, új recepteket kell tanulni……és ráadásul úgy kell megtenni ezeket az erőfeszítéseket, hogy az elején fogalmad sem lesz róla, hogy valóban egészségesebb leszel-e az új szokástól. Mert az eredmények nem azonnal jelentkeznek, ugyanúgy mint a tánctanulásnál. Sőt az is lehet, hogy eleinte rosszabbul fogod érezni magad.

Ezért a legtöbb ember alig tanul új dolgot élete során. Megmarad a kényelmes életnél, amit már ismer, ami biztos és ami legtöbbször sokkal rosszabb, mint ami lehetne, ha vállalnánk egy kis kényelmetlenséget.

Tehát ha legközelebb kényelmetlenül és bizonytalannak érzed magad valami nehézség kellős közepén, kezdj el nagyon örülni: mert nemsokára táncolni fogsz!

Image courtesy of Sujin Jetkasettakorn -FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of Sujin Jetkasettakorn -FreeDigitalPhotos.net

2 thoughts on “Bizonytalanság, kényelmetlenség, nehézség”

  1. Nekem teccik, hiszen most is ezt csináljuk … szenvedünk kicsit önként vállalva. Tavaly ilyenkor épp megrakott biciklivel szenvedtük fel magunkat a véget nem érő dombokra 1200 km-en át, két éve ilyenkor Skóciában meneteltünk viharban, vagy 5-ödször eltévedve a semmi közepén. Akkor is, ha erre sokan csak mosolyognak – szegény bolondok 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!