Fűszerek

fuszer

A gyógynövényekben nemcsak hatóanyagok vannak, hanem életerő is. Sokkal komplexebb, teljesebb, mint egy tabletta. Képesek a testet és a lelket is gyógyítani.

A gyógynövények hatása fokozódik, ha mi magunk szedjük őket. A fűszerek olyan gyógynövények, amelyek erős zamatuk, ízük miatt gyógyhatásuk mellett az ételeket is ízesítik, színesítik. Érdemes tanulmányozni őket. A legtöbb fűszernek könnyű a termesztése, akár egy lakásban is megoldható. Frissen több a zamata, gyógyhatása, de szárítva is hatásos.

Összegyűjtöttem ízelítőnek és kedvcsinálónak pár fűszer gyógyhatását.

A forrás:
http://www.javas.hu/gyogyaszat/gyogynovenyek/gyogynovenyek.htm

Ánizs

Pikáns íze miatt az emésztőnedvek termelését fokozza, de túltermelődésüket viszont édes íze miatt korlátozza, ezért a tápcsatorna karbantartásában segít. A légző-, emésztő- és e nemi szervek, szövetek alapműködését, vitalitását fokozza. Izgató aromája révén és az édes íz fékező hatásának köszönhetően renyheségüket és túlhajszoltságukat is csökkenti. Szomjoltó, a pajzsmirigy túlműködését, a torokkörnyéki gyulladásokat szünteti. nyugtató hatása révén az alvászavarokat csökkenti.

Babér

Ahogy a konyhaművészetben a nehéz ételek emészthetőségét könnyíti mint fűszer, úgy a szervezeten belül is a nehéz, mozdulatlan minőségű lerakódásokat oldja, olvasztja fel, ami által a merevség, és ebből fakadóan a feszültségre való hajlam szűnik. Az izomzatban lerakódó, a működést gátló zsírosodást oldja, emésztésüket segíti. A húsok tökéletlen emésztése miatt a vérben megjelenő, és átalakulni nem tudó húgysavat az emésztő energia javításával közvetve segít feldolgozni. Ezek miatt ízületi, reumatikus panaszok kezelésében külsőleg bedörzsölőként illetve fürdőszerként, belsőleg fűszerként illetve főzetként kiváló. A hízásra hajlamos, fázékony típusú egyének számára hasznos segítség. A máj méregtelenítõ funkcióját, az epetermelést illetve egyéb emésztőszervek nedveinek termelését serkenti, így megfelelő folyadékbevitel mellett hatékony fogyasztószer. A belek, főleg a vastagbél felületén lerakódott zsírok oldódását katalizálja. A „befagyott“ béltartalom bélfalhoz kötődését szünteti, ami főleg nehéz, zsíros ételek fogyasztása során és folyadékhiány miatt alakulhat ki, így következményesen kellemes szélhajtó hatású. Bélgombásodás esetén hatékonyan alkalmazható.

Bazsalikom

A lerakódott nyákokat, besűrűsödött hurutokat kihajtja. A test egészét energizálja, az emésztést, étvágyat javítja, élénkít. A zavaros idegi működés rendezésében segít. A férfierőt fokozza. a borongós kedélyből, a nyomasztottság állapotából felszabadít, segít eloszlatni mindazt, ami a szívet nyomja. Az örömre, nevetésre, megbocsájtásra való hajlamot fokozza, fogyasztása az értelem előtérbe kerülését segíti. Tisztántartja a lelket.

Fahéj

Hatékony fertőtlenítő hatású külsőleg és belsőleg egyaránt. Érzésteleníti a felszíni sebeket. A szervezet aktivitását serkenti, élénkíti és támogatja az immunrendszert az eredményesebb védekezésben. Általános csatornatisztító. A terhelő zsírok, emésztetlen tápanyagok, mérgek átalakításához az emésztő tüzet fenntartó esszenciális tűz fokozásával segíti hozzá a szervezetet.
Melegítő hatása általános, vérbőséget okozó hatása helyi is lehet, ezért az afrodiziákumok között is megtalálható. általános erőlét fokozó.

Fokhagyma

A fokhagyma a hevítő-vértisztító hatású növények közé tartozik. Általános energetizáló hatása révén élénkít és fiatalít, valamint helyet kap az afrodiziákumok között is. Szélhajtó, erjedést szüntető és emésztésjavító hatású. Átható aromája általánosan fertőtleníti a belszerveket és a kültakarót, ezért az élősködők ellen hatásos. A gennyedő folyamatokat kívül-belül szünteti.
Hőfokozó tulajdonsága révén a dermedt, pangó hurutokat megolvasztja és feldolgozásukat, kiürítésüket serkenti. Közepesen vízhajtó hatású. A lerakódásokat, emésztetlen tápanyagokat a hurutokhoz hasonlóan kipucolja. A burjánzó folyamatokat leállítja.

Gyömbér

A gyömbér, a tüzes gyökér, a hideg betegségek gyógyszere. Mint ilyen, a szervezetben hosszantartó stabil tűz kialakítására képes, így igen erős tisztító hatással bír. A tűz pálya szerveinek aktivitását fokozza, ezáltal az egész szervezetet melegíti. Hatékony izzasztó szer. A finom tűz esszenciát (agni) fokozza elmében és testben, élénkítő és serkentő hatású. Az emésztő, átalakító képességhez erőt ad. A nedves gyökér kiváló nyálkaoldó, olvasztó hatású, hevítő vértisztító. A zsírokat és a keringő mérgeket hevítéssel emészti fel. Kiváló fertőtlenítő és erőnlétjavító. Az immunrendszer működését hatékonnyá teszi, tisztítja az érzékszerveket, afrodiziákum.

Kardamom

Az egyik leghatékonyabb étvágygerjesztő, gyomorerősitő. Testszerte segíti az átalakító folyamatokat, emeli a testhőmérsékletet, fokozza a zsírégetést, az emésztetlen táplálékok, a mérgek feldolgozását, vagyis gyomorrontás, hányinger ételmérgezés, tápcsatorna fertőzés, emésztési zavar esetén kiváló. Az ilyen állapotokkal együtt járó hasmenés ellenszere a gyömbérrel, édesköménnyel, fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel alkotott keveréke, mely jógi-tea néven is ismert. Ez a keverék bélgombásodás ellen is kiváló, csak akkor nem kell bele tejszínt vagy tejet rakni. A tej hurutképző hatását kompenzálja.

Koriander

Általános energizáló, erősítő, élénkítő, serkentő, étvágyjavító, emésztést fokozó, méreg-átalakító és méregtelenítő, hasfogó, vízhajtó, izzasztó, hűtő-fűtő vértisztító, vérnyomás kiegyenlítő, szélhajtó, görcsoldó, idegerősítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő, hurutcsökkentő, fertőtlenítő, fertőzést szüntető, féreghajtó, baktérium és gombaellenes hatású. Afrodiziákum. Segíti más gyógynövények hatását, módjával a feketebors erősíti hatását.

Kurkuma

A kurkuma hasonlóan a fokhagymához „antibiotikus” hatással bír. Fertőtlenítő hatását főleg a tápcsatornában, illetve a bőrfelszínen fejti ki elsődlegesen. Hatékonyan elősegíti a szervezet csatornarendszereinek megtisztulását. Szünteti az erjedést és a dugulást, vérzéscsillapító hatású, de túlzásban vérzést fokozó.

Majoranna

Étvágygerjesztő, gyomornyugtató, bélfertőtlenítő, felfúvódást szüntető, szélgörcs és egyéb görcsoldó, altesti melegítő, köhögéscsillapító, hurutoldó és hurutcsökkentő, pangó vizet szüntető mérsékelt vízhajtó, általános nyugtató, fertőtlenítő emésztési energiát fokozó hatású. Vírusölő, hevítő vértisztító, megfázás és influenza ellenes szer. Immunerősítő.

Petrezselyem

Nyugtató, görcsoldó, finoman „zsibbasztó” hatású, melegíti a szervezet nedveit, fokozza az emésztő energiát, étvágyjavító, reuma ellenes hevítő vértisztító, vérnyomás normalizáló és általános vérellátás javító, izomlazító hatású, javítja a nemi szervek működését, emmenagogum, afrodiziákum.

Rozmaring

A rozmaring hevitő vértisztitó. A zsirokat olajokká olvasztja, feldolgozásukat segiti és támogatja, emésztést gerjesztő, zsirégető hatású. Erős méregtelenitő, segiti az átalakitó folyamatokat és az izzadás fokozásával a salakok kiüritését. A hurutok kihajtásában, feldolgozásában segit. Hatékony fertőtlenitő.

Szegfűszeg

Hevítő vértisztító. Elpusztítja a baktériumokat és a gombákat, ezért fertőtlenítő hatású. Szünteti az erjedő folyamatokat, a szelet kihajtja, nyugtat. Emésztést javító, étvágy-fokzó. A hurutokat, pangó nedveket, mérgeket, zsírokat, dugulásokat hevítéssel oldja, illetve felszámolja. Közvetlenül és közvetve egyaránt energetizálja a szervezetet, fokozza a védekező-készséget. Afrodiziákum és fájdalomcsillapító.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!