A kovász és a kenyérsütés

Vannak dolgok az életben, amik igazán megdobogtatják az emberek szívét. Ilyen például a bor: nagy gondossággal és szaktudással csinálják, beleteszik szívüket és lelküket. Ilyen szerintem a kovász is.

És a kovászból tényleg jó kenyeret lehet sütni. És ezt még a diétázók is szerethetik!!!

Tehát miről van itt szó: vízből és lisztből kenyeret sütni. Nem könnyű ilyen kenyeret találni mostanában, ezért egyszerűbb megsütni. Ehhez kovászt kell készíteni, ami egy erjesztett vizes liszt. A kovász elintézi, hogy kenyér legyen a teljes kiőrlésű lisztből, és ne kemény féltégla…Sokkal jobb, mint az élesztő, aminek egyetlen előnye az, hogy gyors. Ez időigényesebb, de tényleg megéri rászánni az időt!!!

Én így készítettem kovászt:

  1. Egy befőttes üvegben összekevertem három evőkanál lisztet (teljes kiőrlésű rozslisztet, de tényleg bármilyen liszt lehet)  3 evőkanál langyos vízzel.
  2. Rátettem a tetejét és nem túl hűvös helyre (20 C már jó) tettem.
  3. 2 nap múlva megismételtem az első lépést.
  4. Megint 2 nap eltelte után (ekkor már kellemesen savanykás volt a kovász, amit akár büdösnek is nevezhetünk) hozzátettem 10 dkg lisztet és 1 dl vizet. 2 napig állt megint, majd kezdődött a kenyérsütés!!!

Tehát a kovász készítésére kb. 1 hetet rá kell szánni. Lehet találni más kovászrecepteket is az interneten, pl. joghurttal, de nekem ezzel a recepttel egyből sikerélményem volt, merem ajánlani!

A kenyér hozzávalói:
1/2 kg liszt (fajtája ízlés szerint)
10 dkg kovásszal (élesztővel 1 zacskós élesztő az adag)
kb. 3 dl víz 1 teáskanál só
magok (mint napraforgómag, lenmag, tökmag)

Kenyérsütés:

  • A fél kiló lisztet összekevertem 10 dkg kovásszal,  kb. 3 dl vízzel és sóval. A magokat is ilyenkor keverjük hozzá, ha teszünk bele.
  • Nem dagasztottam sokáig, csak addig kevertem amíg  jól összekeveredett a liszt, víz, kovász, só.
  • Egy éjszakára állni kell hagyni. Konyharuhával lefedtem. Ez nagyon fontos lépés: minimum 7 órát állnia kell a kenyértésztának!!! De ha valami miatt nem tudjuk megsütni, akár 72 órát is állhat. Szóval nagy szabadság van benne.
  • A maradék kovászt félretettem. A hűtőben eláll és a kenyérsütés előtti nap reggelén megint elő lehet venni a hűtőből, hozzákeverni 10 dkg lisztet és 1 dl vizet és este megint kezdődhet a kenyérdagasztás!!!
  • Másnap reggel indulhat a kenyérsütés.  A sütésnek annyi “trükkje” van, hogy tűzálló edényben sütöm a sütőben.
  • A sütési idő fél óra fedővel negyed óra fedő nélkül

Ebben a videóban megnézheted a kenyérdagasztás és a sütés lépéseit.

.

“A kovász és a kenyérsütés” bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. Végre nekem is sikerült szép és finom kenyeret sütni kovásszal
    Bár a kovászt már nehany hónapja táplálóm , tehát azóta próbálkozok sütni is, eddig ez a legsikeresebb !
    Köszönöm Iren

    Válasz
      • Köszönöm szépen a választ,kedves Ági!:)
        Elkezdetem a kovászt.
        Első 48 óra alatt nagyon szép buborékos lett,viszont az első etetés után szinte semmi buborék 24 óra alatt(a szaga az megvan).
        Ez normális?

        Válasz
  2. Hol pihen a kenyér? Pulton vagy hűtőben? Mikor kell formázni? Kell hajtogatni? A sütéshez kell neki gőz?
    Előre is köszi!

    Válasz
    • Szobahőmérsékleten pihenjen, tehát a pulton. Nem kell hajtogatni és nem kell gőz. Én kör alakúra szoktam formázni, mert egy köralakú edényben sütöm.

      Válasz
  3. Sok kovasz receptet lattam, de valami mindig hianyzott a teljessegböl szamomra. Szivböl gratulalok, a te recepted tökeletes. Egyszerü, nagyszerü, felreerthetetlen.

    Válasz
  4. Ezt a kenyeret így, ahogy van megsütöttem (2× is), még vaslábast is beszereztem, de nekem a 200 fok kevésnek bizonyult. Szóval nem sült meg rendesen a kenyerem. Minden sütő más, azt értem, de legközelebb vajon hány fok körül próbálkozzam?
    Köszi
    Hajni

    Válasz
    • Szia Hajni, Nekem elektromos sütőm van, a gázsütő elég másként működik. Szerintem inkább süsd tovább a kenyeret. 15 perc plusz szerintem elég kell hogy legyen. Jó kísérletezést!

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!