Van olyan fájdalom, ami jó neked? – Buddha nyomában

10 napos vipasszana meditáción vettünk részt a férjemmel. Ez az oldaluk:  http://www.hu.dhamma.org/.

Mi a lényege?

10 napra beköltözöl. Kapsz reggelit és ebédet…vacsorát azt már nem, nehogy megzavarja a sok kaja a meditációt. Minden nap ez az ebéd:

kaja

Hajnali 4-kor van ébresztő, és leszámítva az egy órás reggeli és másfél órás ebédszünetet, kb. este 8 óráig meditálunk. Este még van egy 1 órás videofelvétel arról, hogy mi is ez a vipasszana meditáció.

Igazából nagyon egyszerű az egész. Az első 3 napban a légzésedet figyeled, ahogyan ki és beáramlik az orrodon a levegő. Minden apró finomságát megfigyelheted ennek a mozzanatnak: mennyire hűvös, vagy meleg a levegő, milyen érzés, milyen illatokat érzel, stb. Nagyon egyszerű az egész, de hihetetlen küzdelemmel jár, hogy az ember egy helyben üljön, és egy dologra figyeljen. Este aztán hullafáradtan dőltünk be ágyunkba:

vipasszana ágy

Egész nap semlegesek maradunk

A 4. naptól új feladat van: a testi érzeteket kell megfigyelni. Fejed búbjától a lábujjadig pásztázod a tested, és figyeled, hogy érzel-e valamit: netán bizsergést, csiklandozást, fájdalmat? Ez az amit itt gyakorolni kell, hogy képes vagy-e megfigyelni a dolgokat semlegesen. Azaz nem címkézed fel azonnal: “hú ez jaj de kellemes érzés”, “jaj ez nagyon rossz, mikor múlik már el”. Az emberi szenvedés ugyanis a vágyak és az elutasítások miatt alakul ki. Mindent rögtön felcímkézünk:  ez jó, ez rossz. Túl kevés a szemlélődés az életünkben, túl kevés a jelenlét. Amikor csak úgy vagy. Ezt gyakorolhatod 10 napon keresztül.

Ez a meditáció Buddha tanításain alapul, ezért ha a Buddhizmussal akarsz megismerkedni, akkor könyvek olvasása helyett ennek a meditációnak a gyakorlását javaslom.

IMGP4004

Mi a helyzet a szenvedéssel?

Én már az első nap az emberi szenvedés legmélyén találtam magam…azaz iszonyúan fájt a lábam, mivel a földön kellett ülni. Azt gondoltam itt valami nem stimmel, ezt nem fogom túlélni. Másnap lehetett konzultálni a tanárral. (egyébként nem beszélgethetsz senkivel. 10 napi némaság: nincs internet, mobiltelefon, híradó, csak a saját gondolataid)
Megkérdeztem a tanártól: “Nagyon fáj a lábam, mit csináljak?” Ő rám mosolygott, és azt mondta: “Ez nagyon jót tesz neked”. Értetlenül néztem rá, azt hittem félreértett valamit, és elismételtem: “de nekem nagyon fáj a lábam”. Erre ő bölcsen rám nézett és ennyit mondott: “Nem tudod a fájdalmat kizárni az életedből.”

Megpróbálom megfigyelni a fájdalmat

Hoppá, ez tényleg így van. Akkor talán megpróbálhatom milyen, ha csak megfigyelem. És tényleg változott a fájdalom. Attól kezdve, hogy nem tiltakoztam ellene, sokkal elviselhetőbb volt. És a tíz nap vége felé egy-egy órára sikerült olyan állapotba kerülnöm,  amikor nem is éreztem a fájdalmat egyáltalán.

Próbáld ki

Ülj le és 5 percig figyeld, ahogy a levegő ki-be áramlik az orrodon.

Ez sem olyan könnyű, igaz? 5 perc alatt rengeteg gondolat jelenik meg a fejünkben. De gyakorlással elérheted, hogy a gondolatok egyre jobban elmaradjanak. Ez is olyan, mint az izmok edzése. Bizony idő kell, amíg az agyunk rááll erre az újfajta gondolkodásra: a nem gondolkodásra.

És megtapasztalod a lét csodálatos egyszerűségét.

Namaste

10 nap után újra szabadon:meditáció után

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!