Mitől örömteli az étel?

Elsősorban attól, hogy a szakács örömmel készíti el. A mai világban kevés embernek van ideje és kedve hosszú időt a konyhában tölteni. Nincs is rá szükség. Szerencsére az egészséges ételek nagyon egyszerűek.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban: jókedvűen bemegyek a konyhába, oda már nem viszem be a világ búját, baját. Sokféle zöldséget és fűszert használok, hogy a családom jól táplált legyen. És belefőzöm a szeretetemet az ételbe. Ez a legfontosabb hozzávaló.

Ebben a blogban elsősorban egészséges, gyorsan elkészíthető és egyszerű ételeket gyűjtögetek sok sok zöldséggel.

Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz

1. Ne arra koncentráljunk, hogy mi az egészségtelen, hanem igyekezzük a táplálkozásunkba minél több tápláló, egészséges, természetes ételt becsempészni. Mi a természetes? Hát ami a természetben terem és nem a szupermarketben. Sok zöldség és gyümölcs, olajos magvak és a belőlük sajtolt olajok, jó minőségű húsok, teljes értékű gabonák stb.

2. Együnk színesen!!! Ha mindenféle színeket fogyasztunk (itt nem ételszínezékes édességre gondolok, hanem zöldségekre és gyümölcsökre) akkor biztosan megkapjuk testi és lelki táplálékunkat is.

rainbow

3. Használjuk bőségesen fűszereket. Gyógyhatásuk elképesztő és még egy balkonon is termesztheted őket, hogy friss zamatukat élvezhesd. Egy kis kedvcsináló a fűszerek világához: összefoglaló a fűszerekről.

4. Figyeljünk oda a gondolatainkra. “Az vagy, amit megeszel”, de jó emlékezni arra, hogy nemcsak anyagból van az ember, így a táplálékforrás sem egyedül az étel. Milyen gondolataid, érzelmeid vannak? Az önsanyargatás, megvonás, kizáró étrend számomra nem járható út, főleg ha negatív érzelmeket szül, és ami mérget testi szinten megspórolunk lelkileg kitermeljük. Viszont az igaz, hogy ha több nyers ételt eszünk, akkor többet is kívánunk és kiegyensúlyozottabbak vagyunk. Érdemes erre törekedni.

5. Élvezzük az étkezést! Add meg a módját, legyen egy napban legalább egy étkezést, amit ünnepivé varázsolsz. Evéskor lassuljunk le, figyeljünk oda az étekezésre.

6. És végezetül: nem kell sok időt a konyhában tölteni ahhoz, hogy jól táplálkozzunk. Helyette menjünk inkább kirándulni! A jó ételek mellett a szabadban mozgással eltöltött idő az egészségünk titka.

A teljesség kedvéért itt egy nagyon jó film, amely összefoglalja az egészséges táplálkozást:

Hungry For Change – First 20 Minutes from foodmatters on Vimeo.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!