Savanyú káposzta

Kaptunk igazi káposztagyalut és kis hordót a savanyításhoz, úgyhogy nekivágtunk. Annyira egyszerű: a lényeg a káposzta és a só. Ezzel elindul egy erjedési folyamat, ami könnyen emészthetővé és eltarthatóvá teszi a káposztát, és a benne lévő tápanyagok sem károsodnak. Igazi vitaminbomba!!!

Először is legyaluljuk. Ilyen egy eredeti régi vágású gyalu:

gyalu

1 kiló káposztához 2-3 dkg sót számolunk.

12,4 kg (5 fej) káposztához 30 dkg sót mértem ki.

 A só felét összekevertük a legyalult káposztával egy nagy lavórban.

Jó fűszerezni a káposztánkat: illik hozzá a bors, kömény, csípős paprika,  babérlevél, hagyma és szoktak bele egy birsalmát is tenni.

A lényeg a só, a többi el is hagyható. A képen látszik, hogy mennyi fűszert használtunk. A fűszereket is hozzákevertük a lavórban a káposztához.

savanyukaposztahv

Ezután jön a hordó (lehet nagyobb befőttes üvegben, tiszta diszperzites vödörben is). Beleteszünk 1 réteg káposztát, jól ledöngöljük és mehet bele 1 réteg só. Fontos, hogy jól döngöljük bele a káposztát a hordóba. A tetejére nehezéket is érdemes tenni. Márványlapokat tettünk rá. A hordót befedtük, és lehet várni az eredményt.

2 hét alatt megérik. Közben rá-rá kell nézni és ha túl habos, akkor a habot le kell szedni. Ha nem ereszt elég levet, sós vizet is önthetünk rá. Ha kész van, akkor érdemes jó  hűvösbe tenni. Én egy kis hidegen sajtolt olajjal szeretem a legjobban…..hmmmmmmmmmm de finom!!!

Ebben a kis videóban egy kis ízelítőt láthatsz a munka lényegéről:

2 thoughts on “Savanyú káposzta”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!