Tökéletesség vagy szabadság

southend
Mindannyiunk fejében vannak képek, amik számunkra a tökéletességet jelentik. Mint elérendő cél lebegnek a fejünk felett. Mondhatnák úgy is, hogy olyan mint a pallos, mert fenyegető ereje van, hiszen a vágyott tökéletességet sohasem érhetjük el.

Miért nem lehetünk tökéletesek?

Ennek több oka is van. Ezek a képek nem a saját elképzeléseink. A környezetünkből származnak, a média, a család, iskola, stb. sugallatai. Társadalmi elvárások. Tehát például nagyon erős képzet, hogy akkor vagy boldog, ha van: házad, autód, nyaralód, vékony vagy, sportos vagy, fiatalos és vidám vagy, a családi életed mesés, van minimum két gyereked. És még sorolhatjuk.

No lássuk be,  tökéletes ember nem létezik

Olyan, aki a társadalom által kreált “tökéletes ember típus” minden pontjának megfelel. Tehát ez a fajta tökéletesség nem létezik. Mégis ilyen elvárásoknak akarunk megfelelni. Néhány embernek lehet, hogy sikerül látszatra közelíteni ehhez a kreált ideális ember típushoz. Aztán csodálkozunk, hogy a látszatra tökéletes sztárok közül miért oly sokan depressziósak.
Álljunk meg egy pillanatra. Gondold át mi az a dolog az életedben, amit nagyon szeretnél elérni. Vajon amit szeretnél az boldogabbá tenne téged?

Pont a tökéletesség iránti vágy okozza a boldogtalanságot

Mert arra ösztönöz minket, hogy elhiggyük: valami még hiányzik az életünkből. És hidd el, mindig lesz olyan, ami még hiányzik és akkor lehet szomorkodni. 

Örömből kell cselekedni és nem hiányérzetből

Ezért nem működnek  a fogyókúrák. Tiltásokkal csak rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Viszont, ha a jó dolgokra koncentrálunk, akkor könnyebb lesz egészséges súlyt tartani. Egészségeset és nem pedig a divat diktálta testalkatot.

Legyünk szabadabbak és ne vágyaink rabjai

Ne figyeljünk annyira arra, hogy mi a probléma. Legyünk játékosak. Mi lenne, ha új dolgokkal kísérleteznénk.
  • Milyen lehet egy nagy házból egy kis lakásba költözni?
  • Milyen autó nélkül élni?
  • Milyen TV nélkül élni?
  • Megtanulni kötni?
  • Új recepteket próbálgatni?
  • Milyen lehet szabad ég alatt aludni?
Kipróbálni mindenféle dolgot. Nyitottnak lenni, szabadnak lenni. Ezek számomra nagyobb értékek, mint a tökéletesség. A tökéletességet legfeljebb csak egy egy pillanatban lehet átérezni, és annyi minden más van még a világban amit érdemes megtapasztalni.

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!